loader
Yükleniyor...

EFT (emotional freedom techniques) Duygusal Özgürleşme Tekniği

EFT (emotional freedom techniques) Duygusal Özgürleşme TekniğiEFT (emotional freedom techniques): Türkçe karşılığı “duygusal özgürleşme teknikleri” dir. 1980 yılında Dr. Callahan tarafından tesadüfen keşfedilmiş bir terapi yöntemidir.

Dr. Callahan, Mary adlı bir danışanında bulunan su fobisini tedavi etmeye çalışmaktadır. Bir buçuk yıldır klasik terapiler ile sonuç alamadığı hastası ile yine bir gün seansta iken, Mary midesinin bulandığını söyler. Dr. Callahan incelemekte olduğu konularla ilgili olduğu için, işleyip işlemeyeceğini merak edip, mide meridyeninin uç noktası olan göz altı noktasına hafifçe birkaç kez vurmuştur. Mary aniden tüm su fobisinin yok olduğunu söylediğinde, birlikte yakınlarındaki havuza gitmişler ve Mary yüzüne su serpmeye başlamıştır. Korkuları, kabusları, baş ağrıları; hepsi aynı gün tamamen ortadan kalkmış ve bir daha tekrarlamamıştır. (Dr.Roger Callahan, The Rapid Treatment of Panic, Agoraphobia and Anxiety, 1990)

DR. Callahan tarafından keşfedililen bu yöntem daha sonra Gary Craig adlı bir mühendis tarafından geliştirilip EFT adını almıştır.

Gary Craing, Eft ile ilgili olarak bir yazısında: “bu tekniği sistematik hale getirebilmek için çok büyük bir servet harcadığını” belirtmiş ve ilk olarak Los Angeles’ teki bir gazi bakımevinde bulunan Vietnam gazilerine uyguladığını ifade etmiştir. Geçmişte yaşadıkları korkunç anılar nedeniyle PTSB (travma sonrası stres bozukluğu) teşhisi konan ve 20 yıldır terapi gören hastalarla ilgili olarak yaptığı çalışmalarla ilgili olarak bir makalesinde şunları söylemiştir:

“Buradaki Vietnam Gazileri, bilinen duygusal bozuklukların en şiddetli biçimleri arasında yer alan Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSB) geçirmekteydiler. Bu adamlar her gün genç çocuklar dahil olmak üzere masum sivilleri vurmaya zorlanma, açık çukurlara insanları gömme ve kendi yakın arkadaşlarının ölmelerini veya parçalanmalarını seyretme gibi savaşın felaketlerini tekrar tekrar yaşamaktaydılar. Silahlı çatışma, bombalar ve çığlıklar gece gündüz kafalarında yankılanmaktaydı. Kimi zaman, sadece ilaçlar savaşın geçmiş acılarını yatıştırabilmekteydi. Terliyorlar, ağlıyorlar, başları ağrıyor ve endişe atakları geçiriyorlar. Bastırılmışlar ve acı içindeler. Korkuları ve fobileri var ve kabuslar yüzünden geceleri uyuyamıyorlar. Bir çoğu çok az çare bulmakla birlikte 20 yıldır terapi görüyor. VA Adrienne’i ve beni askerlerimize EFT’yi sunmak için davet ettiğinde ne kadar heyecanlandığımı hala hatırlıyorum. VA bize ödeme yapmadı. Bunun gibi bir dışarıdan yardım için bir bütçeleri yoktu. Aslında, kendi uçak biletlerimiz, otel faturalarımız, yemeklerimiz ve araba kiralarımızı kendimiz ödemek zorunda kaldık. Önemsemedik. Böylesine bir fırsat için çok daha fazlasını ödeyebilirdik.

İlk vaka tamamen 17 yıldır PTSD nedeniyle terapi gören Rich hakkındaydı. Şunlara sahipti:

** Her gün çeşitli acılar yaşamasına sebep olan 100’den fazla akıldan çıkmayan savaş anısı.
** 50 kereden fazla paraşütle atlayarak ağırlaşan büyük bir yükseklik korkusu.
** Uykusuzluk…(Çok şiddetli uyku ilaçlarına rağmen gecede ancak 3-4 saat uyuma)

EFT’yi Rich’in üzerinde kullandıktan sonra, bu sorunların bütün izleri yok oldu. Bir çok insanda olduğu gibi, Rich bu garip görünümlü prosedürlerin işe yarayacağına inanmada zor zamanlar geçirdi. Ama bunları denemeye istekliydi. Yükseklik fobisiyle başladık
ve EFT ile yaklaşık 15 dakika sonra bu fobisi yok oldu. Binada birkaç kat yukarı çıkarak ve bir yangın çıkışından aşağı bakarak bunu test etti. Şaşkınlığına rağmen hiçbir fobik tepki göstermedi. Daha sonra, bir çok şiddetli savaş anısı üzerinde EFT’yi uyguladık ve bir saat içerisinde bunların tamamını etkisiz hale getirdik. Elbette bunları hala hatırlıyor, ama artık herhangi bir duygusal yük taşımıyordu. Kendi başına geri kalan savaş anıları üzerinde çalışması için Rich’e teknikleri öğrettik.. Birkaç gün içerisinde tamamı etkisiz hale gelmişti. Artık onu rahatsız etmiyorlardı. Sonuç olarak, uykusuzluk sona erdi ve doktorunun gözetiminde aldığı ilaç tedavisi de sona erdi. İki ay sonra Rich’le telefonda konuştum. Hala sorunlardan uzak bir şekilde yaşamaktaydı.” (Gary Craig 2004)

Yukarıdaki örnek vakada olduğu gibi Gary Craing Eft el kitabında onlarca ağır vakayı 15-20 dakika içerisinde EFT teknikleri ile nasıl iyileştirdiğine dair çok sayıda örneğe yer vermiştir.

EFT Nasıl Uygulanır?

EFT, akupunktura dayalı bir tekniktir. Vücuttaki belirli noktalarda belirli enerji meridyenlerinin bulunduğunu ve bu enerji meridyenlerinin vücudun ve benin belli bir alanı ile bağlantılı olduğu ve yine bu noktaların vuruşlar ile uyarılması ile bağlantılı olduğu alandaki fiziksel veya psikolojik arızanın iyileşmesini sağladığı teoreminden hareket eder.

Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse :
“Hepimiz birçok kez bilgisayarda çalışırken ekranın donduğuna, klavye, mause vs. nin çalışmadığına, yani bilgisayarın kilitlendiğine defalarca şahit olmuşuzdur. Bu durumlar için bilgisayar üreticileri makinelerin üzerine RESET tuşu koymuşlardır. Kilitlenme durumlarında bu tuşa dokunarak makineyi yeniden başlatır, yani resetleriz. İnsan beyni de tıpkı bilgisayar gibidir. Bazen karışır ve kilitlenir. İnsan beynindeki bu kilitlenmeler çeşitli psikolojik bozukluklar şeklinde karşımıza çıkar. İşte insan bedeninde bulunan bu enerji noktaları da bir nevi insan beyninin RESET tuşu gibidir.”

Bu noktalar şunlardır:

TN=[/b][/b] Tepe Noktası
KN = Kaş Noktası Başlangıcı
Ş = Şakak Noktası
GA = Göz Altı Noktası
BA = Burun Altı Noktası
Ç = Çene Noktası
KK = Köprücük Kemiği Noktası
KA = Koltuk Altı Noktası
KB = Kaburga Noktası
BP = Başparmak Noktası
İP = İşaret Parmağı Noktası
OP = Orta Parmak Noktası
KP = Küçük Parmak Noktası
KN = Karate Noktası

Eft’ nin uygulanışı çeşitli prosedürlerle bu noktalara 7 -9 defa parmak uçları ile vurulmasını içerir. Bu vurmalar kimi zaman hastaya öğretilerek kendisi vurması sağlanır, kimi zaman da bizzat danışan tarafından vurma işlemi uygulanır (Hastanın isteğine ve kendisini nasıl rahat hissettiği dikkate alınarak). Vurma işlemi sırasında probleme yönelik olarak önceden belirlenmiş hatırlatıcı kelimeler veya kısa cümleler danışana tekrarlatılır. Eft nin uygulanışı basittir fakat bazı prosedürleri tam uygulamak gerekir. Mesela vurma işlemi öncesinde setup prosedürü denilen ayrı bir prosedür ve birinci tur vurma tamamlandıktan sonra 2. tura geçilmeden uygulanması gereken 9gamut prosedürü adı verilen başka bir prosedür vardır. Bu prosedürlerle birlikte eft’ nin uygulanması genellikle 10 ile 30 dakika arasında (problem durumuna ve yoğunluğuna göre) değişmektedir.

Eft’ yi etkili bir terapi aracı yapan ve son yıllarda ruh sağlığı çalışanları tarafından yaygın olarak kullanılmasını sağlayan başlıca özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

• Hızlıdır - Birçok eski ya da yeni duygusal sorun bir saatten az bir sürede tamamen iyileşir, en inatçı tıkanıklıklar bile bir ay içinde sorun olmaktan çıkar.
• Etkili ve kalıcıdır - Ömür boyu başa çıkılamamış korkular, takıntılar, derin üzüntüler bütünüyle ortadan kalkar. Kalıcı iyileşme sağlanır.
• Yumuşak ve naziktir - Sadece parmak uçları dokundurularak yapılır
• Güvenlidir - Bedende çekme, itme, döndürme gibi manipulasyonlar yapılmaz, iğne batırılmaz, tablet ya da kimyasal herhangi bir madde alınmaz. Bu yüzden hiçbir tehlikesi yoktur.
• Özeldir - Uzun terapi seanslarında tüm yaşamımızı anlatırız, EFT’de ise halletmek istediğimiz soruna odaklanmamız yeterlidir, sorunu anlatmamız bile gerekmeyebilir.
• Kolaydır - Öğrenmesi ve uygulaması kolay ve basittir, yöntemi kullanacak kişinin psikoloji ya da tıp eğitimi alması gerekmez.
• Kendi kendine uygulanabilir.
• Her tür sorun için uygulanabilir.
• Yeni sorunlara yol açmaz - Geçmişimizde yaşadığımız olayların acısını tekrar yaşamamız gerekmez. Birçok psikolog aylar, hatta yıllar süren terapilerin yeni sorunlar getirdiğini, suçluluk, pişmanlık, kendine dönük öfke vb duygular yarattığını kabul etmektedir.
• Soruna bağlı olarak başarı oranı %85-97 arasındadır.

Eft Uygulama Alanları :

• Olumsuz Duygular: (Stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk, güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon ...)
• Ruhsal Gelişim: (Dinginlik, dengeli ilişkiler, sevecenlik, affetmek, sevgi ve hoşgörü geliştirme...)
• Duygusal Travma: (Kaza, cinsel taciz, zorbalığa uğrama, terk edilme, işten çıkarılma, soygun, yakınını kaybetme, haksızlığa uğrama...)
• Madde Bağımlılıkları:(Sigara, alkol, yemek, uyuşturucu, alışveriş...)
• İlişki Sorunları: (Cinsel Sorunlar, boşanma, insan bağımlılığı...)
• Bedensel Sorunlar: (Allerjiler, sırt ve bel ağrıları, fibromiyalji, kabızlık, cinsel sorunlar, şişmanlık, sedef hastalığı, karın ve mide ağrıları...)
• Performans Artırma (Sınav, iş, spor, sanat alanlarında, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma...)


EFT’ nin Dezavantajı:

Eft çok etkili bir terapi enstrümanı olmasına rağmen uygulanışının yaygın olmamasında 3 ana neden bulunmaktadır.
Birincisi uygulamanın birçok insana garip gelmesidir.
İkincisi yöntemin son derece basit ve etkili olması insanların önyargı ile yaklaşmasına neden olmaktadır.
Üçüncüsü ise uygulandığında yüzde %85 üzerinde olumlu sonuçlar alınan bu yöntem ile ilgili olarak bazı bilim çevrelerinin bu sistemin nasıl çalıştığının henüz tam olarak açıklanmadığını iddia etmeleri nedeniyle oluşan önyargıdır.

Burada önemli bir noktayı vurgulamak gerekirse % 85’ in üzerinde olumlu sonuçlar veren bir terapi yönteminin nasıl çalıştığı önemli değildir. Elektriğin de nasıl oluştuğunu ve nasıl çalıştığını birçoğumuz bilmeyiz ama hepimiz elektriği kullanırız.